На Сумщині пройшов міжнародний семінар-тренінг з проблем боротьби зі шкідниками лісу

семінар Турція 1семінар Турція 2    12 липня 2019 року співробітники Гетьманського НПП заступник директора, головний природознавець Кварта О.С. та молодший науковий співробітник Самодай В.П. прийняли участь у виїзному міжнародному науково-практичному семінарі-тренінгу з проблеми всихання соснових насаджень від поширення та масового розмноження верхівкового короїду. В семінарі прийняли участь представники лісового департаменту Турецької Республіки, Західно-Черноморського науково-дослідного інституту лісового господарства Турецької Республіки, Державного агентства лісових ресурсів України, Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації, лісогосподарських та лісозахисних підприємств України. Семінар відбувався 8-12 липня 2019 року в м. Харків в рамках реалізації спільного проекту Державного агентства лісових ресурсів України та Генерального директорату лісового господарства Туреччини для використання біологічних методів в боротьбі зі стовбуровими шкідниками лісу.

   Учасників семінару було ознайомлено зі структурою праці та з особливостями ведення лісового господарства в ДП «Тростянецький лісгосп» та Гетьманського національного природного парку. Учасники відвідали музей лісу та селекційний комплекс з вирощування декоративного садивного матеріалу, що знаходяться на території ДП «Тростянецький лісгосп». Також учасники оглянули соснові деревостани на території Гетьманського НПП, що постраждали від ураження верхівковим короїдом, а також ознайомилися з заходами, що проводяться підприємствами для боротьби та запобігання розповсюдження шкідника в соснових деревостанах. Представники семінару висловили свої пропозиції щодо виконання додаткових заходів боротьби зі шкідником на території підприємства та в межах природно-заповідного фонду.

   Учасниками семінару дано високу оцінку зусиллям підприємств Сумщини в боротьбі зі шкодочинністю верхівкового короїду, а представниками директорату лісового господарства Туреччини висловлено побажання у продовженні спільного співробітництва у розвитку лісового господарства двох країн та сприянні у боротьбі з шкідниками лісу біологічними методами.