Всеукраїнський екологічний табір «Деснянські зорі»

   Всеукраїнський екологічний табір Деснянські зорі 4З 29 липня по 4 серпня 2019 року національний парк «Деснянсько-Старогутський» організував екотабір для школярів «Деснянскі зорі».
Цей табір проводиться в національному парку щорічно, починаючи з 2002 року. Його з нетерпінням чекали учні шкіл та позашкільних закладів Сумської області, які були учасниками попередніх екотаборів. Цього року до них приєдналися і юні науковці нашого Палацу дітей та юнацтва – Лантух Денис та Борисенко Катерина.
Програма екотабору була дуже насиченою і різноманітною. Учні під керівництвом досвідчених інструкторів займалися ботанікою, орнітологією, іхтіологією, теріологією, вивчаючи популяції рідкісних і лікарських рослин, обсяги фітомаси, чисельність дрібних ссавців, міграції птахів в ранньо-осінній період, іхтіофауну, чистоту води, а також вплив антропогенного навантаження і стресових чинників на рослини. Результати своїх досліджень учні надалі зможуть використовувати для написання наукових робіт і участі в різних конкурсах.
   Перший день розпочався з дуже цікавої екскурсії, яку провів начальник наукового відділу Гетьманського НПП Панченко Сергій Михайлович. Від нього учасники дізналися багато цікавого про історію створення парку, про Деснянський біосферний резерват, частиною якого є парк, і про водно-болотне угіддя міжнародного значення «Заплава Десни», яке входить до складу парку. Також діти дізналися багато нового про рослини.
   У другий день основною подією стала орнітологічна екскурсія на заливний луг, який знаходиться в 5 км від екотабору. Тут можна побачити великі скупчення мігруючих куликів. Незважаючи на те, що похід був далеким і виснажливим, учасники залишилися задоволені побаченим. Але найбільшу масу вражень учасникам доставили день обліку кажанів, змагання з бьордінгу (спортивної орнітології) і спостереження за міграцією птахів.
   За час екотабору учасники не тільки добре відпочили, але й встигли оформити зібраний матеріал в наукові доповіді, з якими виступили на заключній конференції. Загалом було заслухано 21 доповідь, вони були дуже цікавими і змістовними, їх з увагою слухали і дорослі, і діти. А ще були і вечори біля вогнища, і купання у Десенці, і спілкування з новими друзями.
Час в екотаборі пролетів дуже швидко ... І так сумно було розлучатися, адже учні з різних областей України встигли за цей короткий час потоваришувати, завдяки спільним науковим пошукам і дозвіллю. 
   Та робота екотабору «Деснянські зорі» продовжується у підготовці дослідницьких тем до участі у різноманітних конкурсах, адже більшість цьогорічних учасників табору є призерами і учасниками обласних і загальноукраїнських етапів конкурсів МАН, Всеукраїнської екологічної олімпіади, DreamEco, зльотів шкільних лісництв.

Всеукраїнський екологічний табір Деснянські зорі 1Всеукраїнський екологічний табір Деснянські зорі 3Всеукраїнський екологічний табір Деснянські зорі 5