Про підсумки проєкту «ОПАЛЕ ЛИСТЯ: КОРИСТЬ ЧИ ШКОДА?»

        Під такою назвою з 1 жовтня по 8 листопада 2019 року був реалізований спільний освітньо-просвітницький проєкт Охтирського МЦПО-МАН та Гетьманського національного природного парку.

        Мета проєкту - залучення учнівського, педагогічного колективів ОМЦПО-МАН до еколого-просвітницької роботи щодо вивчення шкоди спалювання листя та сухої трави; ознайомлення з альтернативними варіантами використання сухого листя та трави для різних видів діяльності (наприклад, виготовлення сувенірів); інформування громадськості міста, зокрема батьків, щодо користі компостування тощо.

         До освітньо-просвітницьких заходів долучилися вихованці різних напрямів Охтирського міського центру позашкільної освіти-Мала академія наук учнівської молоді, учні загальноосвітніх шкіл.

         підсумки проєктупідсумки проєкту1Для дітей було проведено творчі майстерні, майстер-класи: «Осінні рукотворні букети для наших захисників» (гурток «Народна творчість», кер. Т.НАЗАРОВА), «Картини з осіннього листя» (гурток «Образотворче мистецтво», кер.А.ОХРОМЄЄВА), «Будинок для їжачка» (гурток «Флористичні барви», кер. В.ЛИСЕНКО), «Їжачок-хитрячок» (гурток «Образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво»)     кер.Я.ШВЕДЕНКО), «Осінні барви» (гурток «Виготовлення іграшок-сувенірів», кер.Л.ХРИСТИЧ), під час яких опале листя використовували як матеріал для сувенірів, картин, виробів, букетів, подарунків тощо. Юні художники виготовляли листівки «Не паліть листя» та розповсюджували серед громадян міста (гурток «Образотворче мистецтво», кер.А.ПОЛУЙКО).

                Вихованці мистецького напряму узяли участь в екологічному квесті «Осінь витинає акварелями листя чарівне» за участю провідного фахівця з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Оксани СУСЛОВОЇ. Головним завданням заходу було отримати нові знання з екології. Із задоволенням розгадували загадки, ребуси та кросворди, запам’ятовували корисну і цікаву інформацію. З опалого листя кожна команда виготовляла фігуру на асфальті. А ще під час заходу відбувся «Осінній ярмарок», на якому вихованці представили вироби, які їм до вподоби: декоративно-прикладні вироби для прикраси оселі, сувеніри-подарунки, аплікаційні роботи з веселими сюжетами. Цікавою для всіх була і участь у купівлі сюрпризів, всередині яких знаходилися іграшки-мініатюри, дівочі прикраси, листівочки-побажання.

       Для чнів 5, 7 та 9 класів Пологівського НВК провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку СУСЛОВА ОКСАНА провела екологічні заняття «Корисні та шкідливі якості опалого листя».

       Вихованці центру побували на екскурсіях до осіннього парку з метою дослідження опалого листя в заплаві річки Охтирка (гурток «Географ-науковець», кер.В.ХОРОШУН); спостереження за сезонною зміною погоди (гурток «Природа рідного краю», керівник І.ГРИЦАЄНКО), під час яких діти дізналися, що влітку листя забирало з повітря шкідливі речовини та очищувало його. Зараз, коли воно опало, краще, щоб листя перегнило та віддало органічні речовини рослинам. Подорожували і до лісу, де збирали природний матеріал для виготовлення іграшок та створення декоративних картин і панно, у тому числі і опалого листя (гурток «Українська народна творчість», кер.Т.НАЗАРОВА).

       Юні екологи збирали інформацію про те, що листя - це не сміття, а домівка для багатьох організмів. В опалому листі зимують багато комах, їх личинки, листя зберігає тепло у домівках звірів, захищає коріння дерев та кущів від вимерзання (гурток Флористичні барви», кер.В.ЛИСЕНКО). Також діти брали участь у трудовому десанті «Опале листя» на території ОМЦПО-МАН (гурток «Я пізнаю світ» та «Юні квітникарі», кер.М.САЄНКО). На території закладу позашкільної освіти вже декілька років облаштоване місце для компостування, де збирається опале листя, трава та бур’яни після скошування. Утворений перегній вихованці використовують для грунтосумішей, щоб пересаджувати квіти, висадки розсади, удобрювати квітники закладу.

Вихованці гуртка «Юний хімік» (кер.Н.ТКАЧЕНКО) дослідили, які хімічні речовини забруднюють повітря після спалювання листя, що впливають на здоров’я та самопочуття людини.

Вихованці гуртка «Географ-науковець» (кер.В.ХОРОШУН) провели дослідження та з’ясували: чим небезпечне горіння листя для заплави р. Охтирка та навколишніх об’єктів, підготували доповіді, презентацію «Опале листя: користь чи шкода?» на навчально-практичну конференцію до Дня науки, де підводилися підсумки вище згаданого проекту. Також зібрані матеріали ляжуть в основу учнівської дослідницької роботи на Всеукраїнський конкурс «Юний дослідник». Юні журналісти (кер.Т.СТАСЬ) підготували цикл статей до газет, на ТРК «Охтирка» спільно з географами-науковцями з даної тематики.

         Вихованці гуртків «Англійська мова» (кер.Ю.УСТІНОВА, Н.ГОНТАРЕНКО) проводили інформаційну роботу з батьками про шкоду спалювання листя.

        Вихованці гуртка «Математика» (кер.Л.МУЧАРОВА) провели опитування з метою визначення рівня екологічної свідомості та обізнаності населення щодо способів утилізації опалого листя. За результатами обробки зібраних даних зробили такі висновки: більшість респондентів спалюють опале листя чи вивозять на смітник, незначна частина - переносять до компостної ями; 84% опитаних відповіли, що опале листя спалювати не можна; 88% серед опитаних жителів знають про шкідливі викиди в атмосферу під час спалювання листя; про роль опалого листя в природі населення обізнане на 68%; спалювання листя знищує життя на ділянці землі під вогнищем - розуміють 52 % респондентів; більше половини опитаних (а саме 56%) не використовують опале листя як добриво.

       Підсумки проєкту презентовано під час конференції до Дня науки в ОМЦПО-МАН 30.10.2019 року. Хід проєкту висвітлювався на сайтах ОМЦПО-МАН, відділу освіти, Охтирської міської ради, Гетьманського НПП, в газеті «Прапор перемоги», в передачах ТРК «Охтирка», на сторінках Фейсбуку.

     За час роботи у проєкті педагоги ОМЦПО-МАН, провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП Суслова Оксана разом з дітьми з’ясували, що спалювання листя є шкідливим для здоров’я людей та природнього середовища. Для покращення екологічної безпеки нашого рідного міста слід широко і планомірно вести роз’яснювальну роботу серед мешканців Охтирки, щодо шкідливості спалювання опалого листя та користі від його використання як органічного добрива. А починати необхідно кожному з себе, зі своїх подвір’їв та садиб, з переосмислення своїх поглядів, використання позитивного досвіду інших країн, областей, міст чи невеликих населених пунктів, сусідів, які вирішують проблему опалого листя цивілізовано, корисно для своїх квітників, городів, теплиць чи можливо кімнатних рослин.

         ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ! ЗРОБИМО НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ДЛЯ СЕБЕ ТА СВОЇХ ДІТЕЙ, ОНУКІВ, БАТЬКІВ, РІДНИХ ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНИМ!!

ЗМІНИ ПОЧИНАЮТЬСЯ З НАС!!!!

 

                                   Тетяна СТАСЬ та вихованці гуртка

                                 «Юні  журналісти»

                               Охтирського міського центру позашкільної освіти –

                                   Малої Академії Наук