Гімназисти замислилися над шляхами вирішенням проблем побутових відходів

Якщо людина не зробить так,

щоб на Землі стало менше сміття,

то сміття зробить так,

щоб на Землі стало менше людей.

 

   Сміття завжди відгравало значну роль у людській культурі. Вивченням способів утилізації сміття займається наука гарбологія. Вперше проблемою переробки сміття зайнялися в Англії 200 років тому. В кінці XIX століття там з'явився перший завод по спалюванню сміття. Сьогодні в Європі під утилізацією сміття розуміється його сортування і використання в якості вторсировини.

   Кожну секунду в світі з'являється 3,8 кг "екологічно нешкідливого сміття" : недоїдки, яєчна шкаралупа, шкірка від картоплі та інше. Він становить 29% від середньостатистичного сміттєвого кошика сучасної людини. Що ж стосується інших складових, то 25 % - це картон і папір, 13% - скло, 11% - пластик, 4% - метал і 18% - інші матеріали. Найкраще зі своїм сміттям справляється Швеція, переробляючи 52% від загальної кількості відходів. За нею слід Австрія (49,7 %) і Німеччина (48%). На жаль в Україні немає сучасного сміттєпереробного заводу.

   З цього приводу до всесвітнього Дня вторинної переробки сміття 14 листопада 2019 року у Пологівському НВК відбулася зустріч з учнями 4 класу «Подорож пластикової пляшки » (вчитель Г.М. Мельникович)

   19 листопада 2019 року у приміщенні бібліотеки для дорослих у рамках спільного освітньо-творчого проєкту «Друге життя непотрібних речей»   для учнів 5 класу Охтирської гімназії відбулося екологічне заняття «Сміттєвий Еверест людства» за участю керівників мистецького напрямку Охтирського міського центру позашкільної освіти – Малої Академії Наук Шведенко Яни та Іваненко Ірини.

   Провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Суслова Оксана розповіла дітям про те, що в сучасному світі наслідки накопичення відходів можуть бути дуже сумними для всього людства. Про те, що сміття для грамотного утилізації, треба спочатку сортувати, а ще краще - давати вже використаній сировині «друге життя».

   Гімназисти дізналися про те, як цю проблему вирішують у сусідніх країнах, таких як Німеччина, Швейцарія.

   Суслова Оксана надала прості поради, як в побуті зменшити використання пластику та як необхідно правильно розділяти сміття , яке сміття непридатне для переробки, які відходи  небезпечні.

   Наприкінці заняття Шведенко Яна і Іваненко Ірина підготували виставку творчих робіт вихованців гуртків мистецького напрямку ОМЦПО-МАН і провели майстер-клас по виготовленню подарунку з використаної пластикової пляшки.

   Гімназисти замислилися над шляхами вирішенням проблем побутових відходів і зрозуміли, що найперше треба створити сприятливі умови для сортування сміття, відкрити сучасні сміттєпереробні заводи, розробити державні програми «Україна без сміття» .

   Допоможемо нашим дітям зробити Україну екологічно чистою!

сміттєвий еверест людства2сміттєвий еверест людства3сміттєвий еверест людства4