Починай з себе, збережи ялинці життя!

    Напередодні новорічних свят приділяється особлива увага питанню забезпечення охорони молодих хвойних насаджень від незаконних порубів. Об’єднавши зусилля з поліцією, представниками держлісгоспів та агролісгоспів, працівники служби охорони парку окрім постійних обходів територій проводять спільні рейди, пильнують майбутній ліс. Під час рейдів здійснюється об’їзд лісових масивів.

   Завдяки посиленій охороні «ялинкові браконьєри» не йдуть нелегально заготовляти ялинки. Найефективніша боротьба з браконьєрством – це запобігання таким випадкам, переконані працівники парку. А тому, основні зусилля вони спрямовуються на превентивну діяльність, попередження порушень природоохоронного законодавства.

   Повідомляємо:

-         Законно придбати ялинку дешевше і безпечніше, а також застерігаємо «мисливців» за новорічними хвойними красунями утриматися від злочину. Адже така нерозважливість обійдеться значно дорожче від покупки. Передбачені штрафи за самовільну рубку у рази більші, ніж вартість самих новорічних пухнастих красунь.

-         У грудні - січні штрафи за незаконно зрубані ялинки збільшуються утричі, розмір штрафу залежить від діаметру дерева. За незаконне вирубування хвойних дерев у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду відшкодування буде більшим. До 10 см –246 грн, 10,1-14 см – 429 грн, 14,1-18 см – 1122 грн. Додатково незаконна рубка одного дерева тягне за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а посадові особи сплатять від 7 до 12 неоподатковуваних мінімумів.