Заліт Грифа чорного на північний схід України

   Гриф чорний (Aegypius monachus) – дуже великий хижий птах-падальщик, занесений до Червоної книги України та додатків міжнародних конвенцій. На території України гніздиться виключно в гірській частині Кримського півострова. Для виду характерний осілий спосіб життя, але іноді грифи можуть здійснювати протяжні кочівлі. Протягом XIX і XX століть їх дальні зальоти фіксувалися навіть у північних областях України і Білоруському Поліссі, більшість цих зустрічей припадала на травень та літні місяці, але нерідко вони з’являлися і в зимовий період, а також восени – в жовтні (Дементьев, 1951; Цвелых и др., 2018).

   Існують непевні дані про заліт чорного грифа і в північно-східний регіон України – на територію Сумщини: 26 вересня 1963 р. на правому березі р. Сейм в околицях с. Чумакове Буринського району М.Є. Матвієнко спостерігав у бінокль крупного темно-бурого птаха зі світлою головою та чітко помітним «коміром», який сидів на напівсухому дереві, і тільки припустив, що це міг бути залітний гриф (Матвиенко, 2009). Очевидно, що це повідомлення відноситься до білоголового сипа (Gyps fulvus) (Цвелых и др., 2018).

   Унікальний випадок зальоту чорного грифа на південь Сумської області задокументував науковий співробітник Гетьманського НПП Скляр О.Ю 1 грудня 2019 р. Одинак спостерігався і був сфотографований в польоті разом з орланом-білохвостом (Haliaeetus albicilla) у долині р. Ворскла (в межах Гетьманського національного природного парку) над смт Велика Писарівка о 13 год. 32 хв. Високо кружляючи обидва птахи досить повільно рухалися у південному напрямку, затим пришвидшилися і полетіли прямолінійно на південний захід, через 6 хвилин зникнувши з поля зору спостерігача. Цього ж дня спостерігалася незначна міграція канюків звичайних (Buteo buteo) у південному та південно-східному напрямках. Стояла похмура, з північно-західним вітром, погода, перед відчутним похолоданням та сніговими опадами у наступні дні.

   Співробітниками Гетьманського НПП готується наукова публікація щодо зальоту грифа чорного на північний схід України.

Гриф чорний 2Гриф чорний 3Гриф чорний 1