Вдячність за співпрацю

   В Україні велике значення має такий компонент біосфери, як водно-болотні угіддя. Історія освоєння та використання водно-болотних угідь нараховує багато десятиліть. Однак до цього часу проблему їх раціонального використання,
відновлення та оптимізації відносять до числа недостатньо вивчених. Протягом тривалого часу водно-болотні угіддя розглядали лише з позицій їх народногосподарського значення: в якості родовищ цінної органічної сировини, лісогосподарських угідь.

   Зміни у використанні водно-болотних угідь намітились у кінці 60-х років, коли з’явились докази негативних наслідків меліоративних робіт і стали очевидними питання охорони болотних ландшафтів.

   Важливість екосистем водно-болотних угідь для підтримки здорового та екологічного безпечного навколишнього природного середовища в містах та населених пунктах підтверджується темами, які визначені секретаріатом Рамсарської конвенції: «Водно-болотні угіддя для збалансованого розвитку міст» (2018р.), «Водно-болотні угіддя та зміни клімату» (2019р.).   «Водно-болотні угіддя та біорізноманіття» (2020р.). Щороку 2лютого відзначать День водно-болотних угідь.

   31 січня на базі ОМЦПО-МАН вихованці гуртка «Географ-науковець» (кер. В. Хорошун) за участю провідного фахівця з екологічної освіти Гетьманського НПП Суслової Оксани провели круглий стіл «Біорізноманіття водно-болотних угідь .Чому це має значення?» до Всесвітнього дня водно-болотних угідь. Вихованці гуртка підготували доповіді за результатами досліджень водно-болотних угідь на території Гетьманського НПП та міста Охтирка.

   Роскошна Дар’я та Шаркова Катерина узагальнили та передали фахівцям Гетьманського НПП результати дослідження динаміки стариць річки Ворскли та видового складу прибережно-водних рослин.

   Суслова Оксана підготувала інформацйно-пізнавальну презентацію, присвячену водно-болотним угіддям, передала юним науковцям атлас-довідник «Заповідні скарби Сумщини» та плакати. Ми вдячні Оксані Вікторівні за співпрацю.

                                                                                                            Керівник гуртка «Географ-науковець» ОМЦПО-МАН Віра Хорошун

вдячність за співпрацю1вдячність за співпрацю2вдячність за співпрацю5