Як зимують підводні мешканці?

   З настанням зими у водоймищах відбуваються великі зміни, які впливають на поведінку підводних мешканців. Знижується температура води, поступово зменшується світлий період доби. Потім водойми закриваються крижаним покривом, зверху його завалює сніг - освітленість падає ще сильніше. Довгі чотири місяці підводні мешканці існують в умовах холоду, дефіциту кисню і напівтемряви.

   Саме про те, як риби переносять складний зимовий період і розповіла провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського НПП Зуза Ірина на уроках природознавства у Охтирській ЗОШ І-ІІІ ст. №1: 3-А клас (кл. кер. Мирошніченко Ольга Миколаївна), 3-Б клас (кл.кер. Приходько Наталія Григорівна), 3-В клас (кл.кер. Борисенко Любов Григорівна) та Охтирській ЗОШ І-ІІІ ст. №2: 3-А клас (кл.кер. Воропай Галина Іванівна), 3-Б клас (Саворона Валентина Миколаївна), які проходили з 16 по 30 січня 2020 року.

   Мета уроків: закріпити і поглибити знання учнів про риб, ознайомитися із особливостями будови їхнього тіла; розширити знання про зміни в житті підводних мешканців в зимовий період; розвивати спостережливість, уміння логічно мислити, робити висновки; формувати науковий світогляд; виховувати бережливе ставлення до природи.

  Холодної зими найважче рибам. У них немає ані теплої барлоги, ані облаштованого гнізда. Але лускаті придумали свій, досить оригінальний спосіб зимівлі. У так званих зимувальних ямах засинають лин, лящ і короп. Вони майже три місяці живуть без жодного руху, щільно притискаючись один до одного. А ось соми прилаштовуються вище, близько зимувальних ям - на виходах з глибин, межах ям і підвищень дна. Це пояснюється тим, що в самій ямі вже через місяць після утворення крижаного покриву кисневий режим різко змінюється в гіршу сторону, що соми не переносять.Лише хижі риби – щуки, окуні, судаки – не дрімають усю зиму, а займаються вдосконаленням своїх хижацьких навичок. А риб у цих ямах не чіпають, тому що вони виділяють слиз, який служить ізолюючим засобом. Харчуються хижаки в зимовий період рибою, яка взагалі не реагує на холод – пліткою, уклейкою, йоржем. Вони і становлять зимовий раціон хижаків.

Як зимують підводні мешканці 2Як зимують підводні мешканці 5Як зимують підводні мешканці 6

Як зимують підводні мешканці 1Як зимують підводні мешканці 3Як зимують підводні мешканці 4