Моторошно було чути, як кричали птахи у вогні…

  Сталося непоправне
 На території Гетьманського національного природного парку, поблизу с. Буймерівка Чернеччинської ОТГ Охтирського району, сталося непоправне - пожежа.

 На даний час перелітні птахи повернулися у наші краї, щоб зростити потомство. І велика частина висиджує його на землі та в очеретах. Це перш за все водно-болотна дичина, серед яких є і представники Червоної книги України. Окрім того, на випаленій ділянці загинуло багато представників ссавців, плазунів, комах, їх личинки та вся корисна мікрофлора ґрунту.

   Як показує багаторічний досвід, тварини, які потрапили в район пожежі, гинуть майже стовідсотково, а так як лихо сталося в нічний час - шансів на спасіння не залишилось зовсім.

   

   І завжди є той, у кого піднялася рука підпалити суху траву та обректи всіх представників дикої природи на загибель. Через таких «свідомих» громадян на даний час «горить» уся Україна. Це їхня вдячність рідній землі.

  Шановні жителі міста та району, задумайтесь над своїми діями, коли ви берете сірники до рук у лісі, на лузі чи в полі. Це може призвести до невиправної трагедії.

За фактом пожежі ведеться слідство. Винні у скоєному злочині будуть обов'язково покарані. Законодавством України передбачені нові, в рази збільшені, адміністративні штрафи та кримінальна відповідальність.

 Страшно собі уявити, що сталося якби команда не втримала рубіж і пожежа зайшла в ліс. Верхової пожежі було б не уникнути, а це говорить про те, що ліс миттєво згорів би на великій площі. І тоді б постало питання: чи уціліли б села Буймерівка, Михайлеве, Гай Мошенка Чернеччинської ОТГ?

 Завдяки чітким, професійним та спільним діям працівників Гетьманського національного природного парку, ДП «Охтирське лісове господарство» та пожежників ДПРЧ-3, а саме: працівників Гетьманського національного природного парку: інспектора з охорони ПЗФ Охтирського ПНДВ: Ботка І.В., Кругового С.М., майстера з охорони природи Галіневського С.О., начальника відділу державної охорони природно - заповідного фонду Антюха М.Г., водія Проненка Р.М.; ДП «Охтирське лісове господарство»: директора ДП «Охтирське ЛГ» Римаря Ю.В., інженера з охорони та захисту лісу Назаренка О.М., лісничого Охтирського лісництва Шукаловича В.М., старшого майстера лісу Охтнрського лісництва Щетініна О.В., лісової охорони: Тананіка М.С.. Костенка І.В., Горішнього М.О., Бублика О.О., Остапенка В.М. та пожежників чергового караулу ДПРЧ-3 під ранок була зупинена вогняна стихія.

 На гасіння пожежі було задіяно: три пожежні автомобілі, трактор з ґрунтообробним обладнанням для створення мінералізованих смуг, ранцеві лісові вогнегасники та інший ручний інвентар.