З Днем народження, Гетьманський парку!

   Логотип ГНПП 1   27 квітня Гетьманський національний природний парк відзначає свою 11 річницю.

   Згідно Указу Президента України № 273/2009, 27 квітня 2009 року створений Гетьманський національний природний парк (Гетьманський НПП) загальною площею 23360,1 гектара, у тому числі 11673,2 гектара земель, що надаються у постійне користування, з метою збереження, відтворення і раціонального використання типових та унікальних природних комплексів Лівобережного лісостепу, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення. Робота над створенням парку тривала близько 10 років.

   У межі парку увійшли гідрологічні заказники загальнодержавного значення «Хухрянський» (рік оголошення-1980), «Бакирівський» (рік оголошення-1977), «Климентівський» (рік оголошення-1998) загальною площею близько 9,5 тис.га та місцевого значення «Ямний», розташованих в заплаві річки Ворскла. Вона є однією з найчистіших і найкрасивіших річок України. Також до складу Парку увійшли 6 заповідних урочищ (найбільше - «Литовський бір», безпосередньо прилягає до русла річки Ворскла.

   Мальовничі природні краєвиди, різноманітний рельєф, тінисті діброви й пронизані сонцем соснові ліси, заплавні луки та болота, значне розмаїття рослинності й багатство тваринного світу, тихоплинна Ворскла з піщаними берегами захоплюють і чарують. А незабутнє враження справляють величезні мальовничі камені геологічного пам’ятника природи «Оголення пісків і пісковиків палеоген-неогенового віку».

   На території Гетьманського НПП можна зустріти представників рідкісних та зникаючих видів рослин і тварин, занесених до Червоної книги України. Науковці парку проводять моніторинг видового складу, стану екосистем, антропогенного впливу, а відділ держохорони та природоохоронні відділення здійснюють контроль за дотриманням природоохоронного законодавства у межах установи. Відділи екологічної освіти та рекреації створюють туристичні маршрути та проводять різноманітні виховні та освітні заходи, підтримують зв’язки з громадськістю.

   У Парку працюють різні люди, з різною мотивацією, освітою, цінностями. Але точно існує те, що нас усіх об’єднає, – це любов до Матінки-природи! Працівники Гетьманського національного природного парку докладають максимум зусиль для того, щоб зберегти життя окремого дерева і лісу, буйні трави і квіти обабіч Ворскли… І нехай вічно і повноводно тече наша річка Ворскла, наповнюючи живою силою береги та заплави, птахи завжди повертаються сюди кожної весни, а національний парк усе це підтримує та захищає! Так має бути!
   На цих територіях тепер все і всі рівні! І все це заради нас, людей!

   То ж, щастя тобі, Парку, на твоєму життєвому шляху. І добрих та розумних людей!