Природний храм Сумщини

Природний храм Сумщини 01 07 2011   Дивовижні краєвиди і самобутні закутки приро­ди здатні пробуджувати надзвичайне почуття краси і за­хоплення. Яскраві потоки со­нячних променів у глибинах реліктового лісу, гордовита велич орла, курликання в небі журавлів - така зворушлива картина природної краси переносить нас да­леко за межі звичайного існування, до непізнаної царини таємниці й величі. Завітавши до лісу, відпочиваючи на березі річки чи озера , ба­гато хто прагне позбутися повсякденної суєтності й зану­ритися у щось глибоке і нетлінне. І справді, ці куточки незайманої природи є місцями духовного відродження, де можна припасти до витоків і набратися сил для світлих надій і нового життя.

   Складна наука управління світом природи посіли належне місце в думках охоронців найцінніших ресурсів нації. Створення національних природних парків є одним із прогресивних та найбільш раціональних шляхів задоволення зростаючих потреб населення у рекреаційних територіях. Національні парки функціонують як осередки культурно спадщини й самобутності. Цілі родини влаштовують своєрідні світські паломництва з метою глиб­ше пізнати знакові місця своєї країни, які зберігають цінності, ідеали і коріння нації. Наші національні парки - це спадок, який ми залишаємо нашим дітям і мають служити нинішньому та майбутнім поколінням.

   З метою збереження, відтворення і раціонального використання типових та унікальних природних комплексів Лівобережного лісостепу, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення Указом Президента України № 273/2009 27 квітня 2009 року створений Гетьманський національний природний парк. Це другий, наймолодший, існуючий парк на території Сумської області. Об’єкт природо-заповідного фонду України загальнодержавного значення, загальна площа якого становить   23360,1 га.  Гетьманський НПП належить до державної власності і повністю утримується за рахунок державного бюджету. Територія парку пролягає від кордону з Російською Федерацією до межі з Полтавською областю по заплаві річки Ворскла трьома районами Сумщини - В.Писарівським, Тростянецьким та Охтирським, це близько 122 км.

   Чому «Гетьманський»? Назва парку пов’язана зі славними козацькими традиціями Сумщини. Гетьманщина (офіційна назва: Військо Запорозьке) — українська держава на території центральної і північно-східної України, яка утворилася внаслідок Зборівського договору 1649 року. Після проголошення Глухова столицею Гетьманщини правили тут чотири гетьмани. На території Сумщини знаходились центральні державні установи Гетьманщини, а також гетьманські маєтки. При розгляді історичних фактів помітна роль Сумщини, її непересічне і неординарне значення не тільки в українській історії 18 століття, а й для подальшого розвитку процесу національного відродження нашої держави.

   Територія Гетьманського НПП - це насамперед чарівна і тихоплинна річка Ворскла та її заплава, незаймані болота та луки, соснові та дубові ліси. Незважаючи на високий ступінь антропогенного впливу, в басейні р. Ворскла збереглось різноманіття мальовничих ландшафтів, що характеризуються багатим ресурсним потенціалом, генофондом рослинного і тваринного світу, пам'ятками історії та культури, які потребують нагальної охорони та екологічно-обґрунтованого невиснажливого використання.

   Рослинний і тваринний світ Гетьманського НПП є досить різноманітним і налічує понад 1013 видів рослин та 2580 видів тварин, серед яких багато занесені до Червоної книги України (косарики тонкі, зозуленець болотний, пальчатокорінник травневий, видра річкова, горностай, журавель сірий, міного українська, джміль моховий, жук-олень, махаон та інші). Головною лісовою породою на території парку є дуб черешчатий. Соснові ліси представлені, в основному, середньовіковими насадженнями. В лісах водяться лось, кабан, козуля, борсук, вовк, лисиця та ін. Птахи представлені такими видами як солов'ї, зорянки, дятли, зозулі, сови, іволги, яструби та інші.

   Природні комплекси парку були і раніше досить вагомо представлені в природно-заповідному фонді України. Так в межі парку увійшли заказники загальнодержавного значення "Хухрянський", "Бакирівський" та "Климентівський" загальною площею близько 9,5 тис.га.

   Адміністрація парку прагне долучати до своєї роботи школярів та інших зацікавлених представників місцевого населення. Одним із пріоритетів є громадська й інформаційна робота. Для учнівської та студентської молоді районів постійно проводяться лекції, зустрічі з науковцями парку метою яких є екологічне виховання. Молодь залучається до цікавих наукових досліджень. Це і відкриття орнітологічних моніторингових площадок, і облік окремих видів рослин, тощо. Постійно проводяться екологічні суботники з залучення місцевих громад з метою привернення уваги щодо збереження та шанобливого ставлення до природи. Працівниками наукового відділу Гетьманського НПП публікують наукові статті, окремі видання, навчально-методичні посібники для учбових закладів області. Поступово зміцнюється матеріально-технічна база парку, облаштовуються улюблені місця відпочинку відвідувачів парку та місцевих громад. Організовуються сплави на байдарках. Створюються екологічно-пізнавальні та туристичні маршрути. Працівники Парку постійно приймають участь у семінарах, колегіях, конференціях та форумах як в Україні так і за її межами (Німеччина, Угорщина), що дає змогу тримати високий рівень професійної підготовки, як запоруки стабільної та якісної роботи.

   Багатство природних ландшафтів є надбанням українського народу, його природною спадщиною. Парк - своєрідний природний храм, де можна знайти умиротворення, заглиби­тися у власну суть і пізнати нетлінні цінності життя. Це спадок, який ми залишаємо нашим дітям.

 

Директор Гетьманського НПП О.І.Зінченко