Поєднання активного відпочинку з дослідженням природних умов ґрунтоутворення

11 червня відбувся науково-практичний семінар «Поєднання активного відпочинку з дослідженням природних умов ґрунтоутворення», організований працівниками Комунального закладу позашкільної освіти "Палац дітей та юнацтва" Тростянецької міської ради та Гетьманським національним природним парком з залученням фахівців наукового відділу та відділу еколого-освітньої роботи та рекреації.

Захід проведений в природних умовах в межах Тростянецького природоохоронного науково-дослідного відділення шляхом поєднання водного сплаву на байдарках по річці Ворскла з дослідженням природних умов ґрунтоутворення території.

Науковці ознайомили учасників заходу з найважливішими факторами ґрунтоутворення, роллю мікроорганізмів ґрунтоутворення, рельєфом, що обумовлює формування вертикальних кліматичних і рослинних зон в районі с.Кам’янка та с.Зарічне.

Про що зробили висновки? В залежності від материнських порід, змінюється склад рослинності. Так, на піщаних ґрунтах сформовані сосняки, а на суглинистих – трав’яниста лучно-степова рослинність та змінюється і тип утворення.

Учасники семінару мали можливість побачити, як рельєф має суттєвий вплив на кліматичні умови, життя рослин, тварин, мікроорганізмів; ознайомилися з ґрунтовими умовами лісових масивів у межах, що безпосередньо примикають до р. Ворскла, типами лісорослинних умов деревостанів в районі с. Кам’янка та с. Зарічне. Визначено, що в умовах нижньої тераси р. Ворскла переважно ростуть продуктивні лісостани сосни на піщаних та супіщаних ґрунтах, які відіграють важливу ґрунтозахисну і водорегулюючу функції. У нижніх частинах терас річки частіше ростуть насадження верб, вільхи та осики. Учасників семінару ознайомлено з історичними даними типологічних та гідрологічних досліджень виконаними на території Гетьманського НПП, а також відвідано пробні площі з вивчення ходу росту соснових деревостанів, закладених співробітниками Краснотростянецького відділення УкрНДІЛГА в першій половині ХХ століття.

Група учасників виїзного семінару плідно попрацювала та відпочила. Матеріали досліджень будуть використані під час проведення водних та піших маршрутів по екологічних стежках «Лісова Тростянеччина» та «Литовський бір».

байдарочний сплав 1байдарочний сплав 3байдарочний сплав 2