Спостереження за станом річки Ворскли

     Гідрологія 2020 06 piкУсіх нас турбує стан річки Ворскла. В останні роки на фоні загальних змін клімату відбуваються і незвичні явища в житті річки. Щоб краще зрозуміти що відбувається і вжити відповідних заходів, потрібні регулярні спостереження, в проведенні яких науковцям Гетьманського НПП охоче допомагають юні натуралісти із Великої Писарівки.

      Те що останнім часом відбувається внутрішньорічний перерозподіл водного стоку, констатують не лише вчені-гідрологи, але фіксують юні спостерігачі у свої дослідженнях. Спостерігаємо незначні весняні водопілля та, навпаки, збільшені меженні стоки. У 2018 р. ми спостерігали «класичне» водопілля для нашої місцевості (рівень води у Ворсклі значно піднявся, зазнала затоплення заплава, цьому сприяла багатосніжна, доволі холодна зима), а от у 2020 р., навпаки, ми стали свідками водопілля не те що незначного, але, навіть, більш схожого на межень, при якому рівень води у річці впав нижче ніж під час літньо-осінньої межені, це результат теплої та малосніжної зими.

     Наприкінці нетипового водопілля відбувся паводок (за рахунок значних весняних дощів), наростання якого відбувалося протягом травня, що призвело на початку червня до значного підвищення рівня води у р. Ворскли. Значне зростання рівня відбулося на початку червня: 29.05 – 0,65 м, 1.06 – 1,0 м, 4.06 – 1,3 м. Рівень води піднявся на 0,7 м.