Латаття

     Латаття 1Гетьманський національний природний парк простягнувся долиною Ворскли на 122 км. Тут, у річковому середовищі – царстві русалок, зростає одна з найкрасивіших рослин України – ЛАТАТТЯ СНІЖНО-БІЛЕ – Nymphaea candida Presl. (рос. кувшинка белоснежная, белая водяная лилия), а також дуже близьке до нього ЛАТАТТЯ БІЛЕ – Nymphaea alba L.

     Великі (до 15 см діаметром), пишні, неймовірної краси квіти латаття воістину достойні поклоніння. Їм присвячено багато легенд і поетичних творів. Одна з них говорить, що в білу квітку латаття перетворилася молода прекрасна німфа, тобто русалка. В честь цієї події творець наукової систематики Карл Лінней дав лататтю родову ботанічну назву Nymphaea (німфея). Латаття, як і німфа, таке ж привабливе, і одночасно згубне. Там, де воно росте, глибини води під мисливцем за чарівною квіткою вистачить, щоб утопитися, заплутавшись в її слизьких міцних стеблах. У сиву давнину вважалося, що та людина, яка посміє зірвати беззахисну квітку, приречена на печальну і мучительну загибель.

   

Латаття 2     Як і більшість водяних рослин, латаття має багато цікавих біологічних особливостей. Живучи постійно у воді, воно посилено випаровує воду – цю роботу виконують на поверхні плаваючого листка більше 11 млн продихів. А тому рвати прекрасні квіти латаття – заняття не тільки злочинне, але й безглузде: зірвані «водяні лілії» вʼянуть відразу. Квітки латаття розкриваються з появою сонця, ввечері і вночі їх не побачиш. Цей визначений час пробудження і засипання квіток дозволив Ліннею включити латаття до списку «рослини – квітковий годинник». Водночас – це рослина-барометр: у похмуру й дощову погоду квітки не розкриваються. Кожна окрема квітка живе тільки 4 дні. У довгому, до 3 м, кореневищі, яке міцно тримається за дно, міститься багато крохмалю і дубильних речовин, що запобігають гниттю у воді. Численне насіння латаття поширюється текучою водою, рибами і птахами. Його листями і кореневищами ласують багато тварин, зокрема бобер, водяний щур, ондатра, лось.

     Поширене латаття в субтропіках, помірних і тропічних регіонах. Найближчим його родичем є Вікторія Регія, яка зростає в Південній Америці і має велетенське двометрове округле листя і квітки до 40 см в діаметрі.

     Латаття охороняють майже по всьому світу. В Україні його угруповання (зарослі) знаходяться під охороною «Зеленої книги України» (2009 р.). Також воно занесене в «Перелік видів тварин, рослин і грибів, що підлягають особливій охороні на території Сумської області» (2011 р.). Цю чудову рослину можна вважати квітковим символом Гетьманського націіонального природного парку, адже вона є окрасою Ворскли та супутніх водойм.

     Латаття 3Загалом, про чарівне латаття – «водяну лілію» краще говорити віршами, як наприклад поет Костянтин Бальмонт:

     Побледневшие, нежно-стыдливые,

     Распустились в болотной глуши

     Белых лилий цветы молчаливые,

     И вкруг них шелестят камыши. ...

     Проникаясь решимостью твердою

     Жить мечтой и достичь высоты,

     Распускаются с пышностью гордою

     Белых лилий немые цветы. ...