Показник пожежонебезпеки досяг найбільшого 5-го класу

   Показник пожежонебезпеки досяг найбільшого 5-го класу 1 01 06 2012Загалом пожежонебезпечна ситуація в лісових масивах України погіршується через високу температуру повітря і тривалі періоди сухої погоди. Ліси - це не лише деревина, гриби, ягоди й лікарські рослини, вони є унікальним природним комплексом, який впливає на клімат, ґрунти, умови формування поверхневого стоку, регулювання рівня води у річках, фільтрування води й очищення повітря. Тому, збереження лісів не тільки дуже важлива справа, але й прямий обов’язок кожного громадянина. Щоб відпочити від міської спеки, населення вирушає на природу: в ліси та лісосмуги. Відпочиваючи, окремі громадяни часто поводяться недбало: розводять багаття у недозволених місцях, кидають недопалки, заїжджають на територію лісового фонду на автомобілях, залишаючи сліди мастил. Зазвичай такий відпочинок призводить до непередбачених наслідків – у «кращому» випадку це велика кількість бруду, що завдає шкоди оточуючому середовищу – флорі та фауні, у гіршому призводить до більш глобальних наслідків. Шкідливим і вкрай небезпечним є спалювання стерні та сухої трави, що занадто часто і є причиною лісових пожеж, тож в чому користь цих дій.

   У зв'язку зі спекою показник пожежонебезпеки досяг найбільшого 5-го класу. Розпорядженням голови Сумської обласної Державної адміністрації № 210-ОД від 31.05.2012 за таких умов заборонено відвідування хвойних лісових масивів. На території Гетьманського НПП з початку року сталося 3 пожежі на загальній площі 0,24 га. Завдяки оперативної та злагодженої роботи працівників інспекторського складу Гетьманського НПП, МНС та лісових господарств, очаги займань були швидко ліквідовані, що вберегло ліси.

   Гетьманський НПП нагадує про відповідальність, передбачену за порушення вимог пожежної безпеки в лісах. Стаття 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах, знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем. Окрім цього винуватці є матеріально відповідальними за нанесення довкіллю шкоди. Про відповідальність за знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць йдеться і в Кримінальному кодексі України. Зокрема, стаття 245 передбачає обмеження або позбавлення волі на строк від двох до п'яти років. У випадку, якщо такі дії ще й спричинили загибель людей чи масову загибель тварин, термін позбавлення волі сягне від п'яти до десяти років.

Тож, шановні громадяни! Не забувайте дотримуватися вимог пожежної безпеки!