Діти природи

   Одним із найбільш складних форматів еколого-освітньої роботи є проведення екологічних таборів. Пандемія не дає можливості провести літні заходи із дітьми в звичному режимі. Зокрема не є можливим організувати біологічну школу і на базі Гетьманського НПП. Тому несподіваною стала пропозиція С.М. Панченку провести заняття з ботаніки та географії на мистецькому хуторі Обирок, що біля Батурина на Чернігівщині. Тут традиційно проводять табір «Діти природи». Організатори провели його в «згорнутому» режимі, фактично це був сімейний кемп лише для дітей-мешканців хутора.

   Що являв собою захід. Традиційно – максимум перебування на свіжому повітрі серед природи: озеро, луки, сосновий бір… Однозначно – здорова їжа: салати із вирощених на органічних грядках овочів, якомога більше місцевих сирів, молочних продуктів, злаки, сухофрукти… А ще мінімум відходів, культура поводження із побутовим сміттям та мінімум синтетичних миючих засобів у побуті. В програмі мистецькі заходи, майстер-класи (організація органічної грядки, випікання у печі коржиків, плетіння килимків тощо). Ближче до восьмої діти сходяться з домівок до клубу, де відбуваються основні події і розташована кухня. Першою в розпорядку дня руханка. Далі сніданок, ранкове табірне коло, коли діляться враженнями і планами, заняття з перервою на перекус, обід, година вільної людини і річка, знову перекус, вечірні заняття, вечеря і щось цікавеньке, наприклад святкування Купали із колом, піснями від гурту «Фолкнери», спалюванням марени із записаними на клаптиках паперу нещастями, які мають оминути учасників в наступному сонячному циклі. Увечері ще одне коло для всіх учасників і на завершення – для дорослих, адже стільки вражень і потрібно підбити підсумки.

   Для цієї аудиторії були С.М. Панченком проведені заняття в ігровій формі. Для розминки вчили злаки по дорозі до озера. Кожний отримав по стеблу якогось злака і влаштували невеличке змагання – яка з двох команд найбільше злаків випросить у наставника, а потім збере сама. Географічна гра «Мандрівка Україною» почалася з того, що шукали на карті Обирок. На наступний день вранці розглядали яскраві буклети про природно-заповідні території України, планували подорожі і вчилися хвалити як справжні «кулики своє болото», тобто Обирок. Після перекусу нова гра – «Як рослини мандрують світом» та «Як стати особливим». В основі цих ігор – колекція насіння і плодів. Тут потрібно виявити хист детектива і за дрібними ознаками зразків колекції виявити особливості екології рослин, їх адаптації до виживання.

   Не зважаючи на те, що кемп «Діти природи» проходив у спрощеному режимі, участь нашого співробітника була вкрай корисна – формат та ідея заходу дуже продумана, змістовна і щось таки вдасться запровадити на наших теренах. Щиро вдячні за запрошення і всьому колективу мистецького хутора Обирок за теплий прийом! Раді співпраці!

   В матеріалі використано фотографії О. Наумчук.

діти природи2діти природи3діти природи4діти природи1діти природи5діти природи7