Цвітіння води

   Цвітіння водиЦвітіння вод — масовий розвиток фітопланктону, зокрема синьо-зелених водоростей, який викликає зміну кольору води і знижує вміст розчиненого у воді кисню.

Одна із причин цвітіння вод — надходження у водойми мінеральних, особливо фосфоровмісних добрив, синтетичних мийних засобів, органічних забруднювальних речовин. Ще важливою причиною є перетворення річок на каскад непроточних чи малопроточних ставків, водосховищ, адже органіка в них накопичується, на мілководдях вода добре прогрівається. Це призводить до заморів риб та інших гідробіонтів.

   Саме тому річка Ворскла, яка зберігає проточність на великій частині своєї течії, значно менше страждає на цвітіння води, ніж дніпровські водосховища. Однак невеликі водосховища і ставки теж можуть «цвісти», наприклад непроточна ділянка Ворскли між двома греблями в районі Полтави. Тому важливо зберігати річки у їхньому найможливішому природньому стані, не регулювати стік. Таку охорону і покликані здійснювати водні об’єкти ПЗФ, як Гетьманський НПП. Не заважайте річкам текти, і природа себе очищатиме сама.