Черсак лісовий

   У природних урочищах Гетьманського національного природного парку допитливий мандрівник може натрапити на багато цікавих творінь матінки-природи. Таких, наприклад, як ось ця показна високоросла (до 2 м), зі своєрідними суцвіттями-шишечками, рослина, яка квітне і плодоносить у другій половині літа. Це черсак лісовий, або російською – ворсянка лесная (Dipsacus sylvestris Huds.) з родини Жимолостевих. У нас трапляється групами на сухих луках і в чагарниках поблизу сіл Куземин і Скельки.

   Рослина дворічна. Листки  утворюють навколо стебла незвичайні пазухи, де накопичується дощова вода та роса. Це своєрідні пастки для комах, які попадаючи в них,  гинуть, змінюючи воду на буру вʼязку рідину з неприємним запахом. Цей запах відлякує від квіток викрадачів нектару. Насіння черсака – важливий ресурс зимового живлення для деяких птахів, зокрема щигликів. Використовують цю декоративну рослину для ландшафтного дизайну в парках, композиціях дачних ділянок, а сухі супліддя – у флористиці для складання зимових букетів.

   Близький вид – черсак посівний (ворсянка посевная, ворсовальная шишка) – культурна рослина в країнах Європи та Америки, зокрема в Криму. Раніше його висушені супліддя, прикріплені до особливих циліндрів, використовувалися для ворсування тканин, звідси друга назва – ворсянка. З початку  20 століття, в звʼязку з удосконаленням виробництва сукна, промислове значення цієї рослини суттєво зменшилося, посіви практично зникли на більшості територій колишнього вирощування.

1.Черсак3.Черсак6.Черсак