Тиждень іхтіології

   У Гетьманському національному природному парку цього тижня працювала комплексна гідробіологічна експедиція. Юлія Костянтинівна Куцоконь, наш науковий співробітник за сумісництвом з Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України, та Володимир Артемович Ляшенко, співробітник кафедри екології та зоології з ННЦ «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, досліджували риб та великих донних безхребетних. Фахівець Гетьманського НПП, С.М. Панченко провів спостереження за вищою водною та прибережною рослинністю. Захід отримав назву «Тиждень іхтіології» і його проведено другий рік поспіль.

Цього року нам вдалося:

1. Провели спостереження по всій течії р. Ворксла, а саме у Великій Писарівці, Кириківці, Климентовому, Лутищах та Куземині.

2. Дослідили не лише видовий склад риб, але й великих донних безхребетних, які становлять важливу частку раціону риб, відіграють вагому роль у житті річки, а ще є індикаторами чистоти водойм. В цьому відношенні прикро, що раки нижче Лутища не відмічені.

3. Залучили до проведення досліджень вихованців Великописарівської станції юних натуралістів і продемонструвати їм як проводяться спостереження. Сподіваємося, що юні дослідники виявлять бажання і надалі займатися дослідженням риб Ворскли.

   Польові дослідження завершено. Попереду тривала робота з розбору численних проб, аналізу отриманого матеріалу. Поки ж можемо констатувати, що за ці дні вдалося відстежити 21 вид риб. Повний список: багатоголкова колючка мала, бистрянка руська, бичок-пісочник, бичок-цуцик мармуровий, верховодка звичайна, вівсянка неповнолінійна, гірчак звичайний, головень європейський, карась сріблястий, краснопірка звичайна, лин озерний, лящ звичайний, окунь річковий, пічкур звичайний, плітка звичайна, плоскирка звичайна, щипавка звичайна, щипавка північна, щука звичайна, ялець головень, ялець звичайний.

   Вперше виявлений новий вид для фауни парку – бичок-пісочник. Варто відмітити, що на річкових ділянках в межах Гетьманського НПП виявлено популяції бистрянки руської, що занесена до Червоної книги України. Всі популяції представлені як молоддю, так і дорослими. Це свідчить про сприятливі умови і підкреслює важливість збереження ділянок із швидкою течією та піщаним дном.

Тиждень іхтіології 2Тиждень іхтіології 1Тиждень іхтіології 3