Молодило руське

   У природній флорі Гетьманського НПП кактусів нема, зате є своєрідні заступники – «товариші» по екологічній групі сукулентів. Серед них особливо цікаве Молодило руське (Sempervivum ruthenicum) – представник родини Товстолистих. Наукова назва роду Sempervivum в перекладі з латини означає «вічно живий». У нас молодило отримало свою назву тому, що має, як раніше вважалося, магічні омолоджувальні властивості. Досить образно характеризують цю незвичайну рослину народні назви – камʼяна троянда, заяча капуста тощо. Французи називають її «бородою Юпітера», англійці – «Hens and Chickens», тобто «квочка з курчатами».

     Молодило – багаторічна рослина, складається з багатьох приземкуватих майже кулястих розеток мясистих соковитих листків. Молодило, як і всі сукуленти, справжній спартанець: його не лякає літня спека, не потребує зимового вкриття, стійко витримує всі примхи погоди. Найкомфортніше почувається на сонячних місцях на бідних піщаних, добре дренованих ґрунтах. Молодило – монокарпік, тобто цвіте лише один раз у житті: після достигання насіння материнська розетка відмирає, але до того часу навколо неї утворюються численні дочірні розетки.    

     На Сумщині молодило руське – рідкісне, включене до «Переліку видів рослин, тварин і грибів, що підлягають особливій охороні». В Гетьманському НПП відомо лише декілька його невеликих місцезростань в сухих розріджених соснових лісах на піщаній терасі р. Ворскла.

     Деякі види молодил вирощують як декоративні, виведено близько 3000 сортів. У квітникарів популярне Молодило покрівельне (Sempervivum tectorum). У давній Європі цю рослину було присвячено древньому богу грому і блискавки – Тору. Люди вірили що страшний бог не буде метати свій вогонь на земляні дахи будинків, засаджені присвяченим йому молодилом. Колись цю рослину широко застосовували в народній медицині. Але наразі її цілющі властивості не доведені, а тому експериментувати не слід.

     Ми любимо молодило за його незвичайний вигляд і невибагливість. Бережімо його!

1.Молодило руське2.Молодило руське3.Молодило руське