Прекрасна поліксена на берегах Ворскли.

     Поліксена – дочка останнього володаря давньогрецької Трої. А наша поліксена (Zerynthia polyxena) – дивовижний метелик із чудової родини Косатцевих (Papilionidae). Середнього розміру (розмах крил до 55 мм), з досить яскравим строкатим забарвленням. Релікт третинного періоду, занесений до Червоної книги України і більшості країн Європи.

     На берегах Ворскли поліксена має стабільну й відносно чисельну популяцію. У травні ці метелики трапляються скрізь на берегах і узліссях, де росте хвилівник (Aristolochia clematitis). Неквапливо перелітають низько над землею, часто сідають на квітуючу рослинність. Звʼязок поліксени з хвилівником дуже тісний, адже це єдина кормова рослина її гусениць. Живлячись листям отруйного хвилівника червонувато-жовті гусениці й самі стають неїстівними, токсичними для ворогів. Проте досить обережні, вдень переховуються, ввечері стають активними. Зимує поліксена на стадії лялечки.

     Співдружність двох видів – отруйного хвилівника і прекрасної поліксени – приклад екологічного взаємозв’язку. І ще одне нагадування для всіх нас: природа – крихкий механізм, кожна «деталь» якого має своє призначення, про що ми можемо просто не знати.

Прекрасна поліксена на берегах Ворскли 1Прекрасна поліксена на берегах Ворскли 4Прекрасна поліксена на берегах Ворскли 5