Кожен необдуманий та безвідповідальний вчинок під час розведення вогню містить у собі небезпеку для довкілля!

  Кожен необдуманий та безвідповідальний вчинок під час розведення вогню містить у собі небезпеку для довкілля Щороку навесні починається справжній пекельний бум: горить суха трава, листя на угіддях, очерет на болотах. Через це збільшується небезпека виникнення пожеж, порушення екосистеми та загибель тварин, основним фактором яких є саме необережність поводження з вогнем та недотримання правил пожежної безпеки.

   У результаті таких дій знищується мікрофлора та фауна верхнього шару грунту. Гинуть комахи та личинки, запилювачі рослин, дощові черв’яки та інші організми, які беруть участь у процесі утворення грунту, а також дрібні тварини, птахи та місця їх гніздування. Збіднюється склад трав, оскільки знищується насіння однорічних, дворічних та деяких багаторічних рослин, знищується шар сухої трави, який утримував вологу, перегнивав та створював необхідні умови для існування багатьох рослин, тварин та комах, формував грунт. Знижується родючість грунтів, погіршується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, також на природних ділянках вогонь знищує насіння і коріння рослин.

   При спалюванні трави на присадибних ділянках виникає загроза перекидання вогню на інші ділянки. Аналогічним чином існує загроза лісових пожеж і загорання житлових будинків.

  На основі безперечного чинника широкого спектру негативних наслідків підпалів, а особливо небезпеки для здоров’я та життя людей, спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків є заборонене законодавством України.

   Закликаємо громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі в природних екосистемах!