Незмінні помічники людства

   Незмінними помічниками людства протягом тисячоліть були і залишаються тварини.
Багатьом відомо про те, який неоціненний внесок у Перемогу зробили тварини у Другій світовій війні. Саме тварини стали цінними розвідниками, провідниками, листоношами і посильними, допомагаючи тим самим нам, людям, пережити всі жахи і страхіття війни.
Витривалих коней та верблюдів, віслюків застосовували  як транспортну силу по бездоріжжю. "Трудівники війни" доставляли обози з продовольством і польові кухні, вивозили поранених. За офіційними даними  "пройшли" службу 1,9 мільйона коней. Однак чимало з них в списках не значилися.
Павіан, як справжній військовий, отримав звання капрала і був нагороджений медаллю «За відвагу» і законно отримував пенсію.
Армія використовувала поштових голубів. Всього за роки війни поштовими голубами доставлено більше 15000 «голубеграм».
Найбільш віддані тварини на війні - собаки. Наші чотирилапі друзі виконували різні завдання: були їздові собаки, собаки-зв'язківці, міношукачі, санітари, винищувачі танків, розвідники, диверсанти.
У той час як винайдені людиною пристосування тільки сканували повітря на предмет появи бомбового загрози, живі пухнасті «радари» вже сповіщали людей про небезпеку, завдяки чому було врятовано незліченну кількість життів. "Нявкаюча дивізія" очищала місто від гризунів.
Справжнім воїном служив п'ять років у польській армії доблесний ведмідь, якого  удостоїли званням капрала.
Лисеня, яке було талісманом 32 аеромобільної бригади в Хумірес (Франція) і піднімало бойовий дух льотчикам.
Американські військові, та військові Радянської Армії використовували дельфінів для пошуку мін під водою.
Слон Лінь Ван був захоплений китайськими військами з японського табору на початку Другої Світової Війни. Пізніше допомагав поставляти вантажі під час всієї війни. Після закінчення війни він став дуже популярною твариною в зоопарку, проживши до 86 років.
Солдати збирали світлячків в банки і використовували їх як лампи, щоб читати листи з дому.
Проте, що тварини відіграли важливу роль в ході історії, розповіла учням 1-4 класів Пологівськогоського НВК провідний фахівець з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Суслова Оксана.

Незмінні помічники людства 2Незмінні помічники людства 1Незмінні помічники людства 3