22 травня - Міжнародний день біологічного різноманіття

   БіорізноманіттяТематика цьогорічного Міжнародного дня біорізноманіття спрямована на покращення розуміння значення біорізноманіття та важливості його збереження. Зазначена подія в цьому році відбуватиметься під гаслом  «Ми-частина рішення», що є продовження минулорічної теми  «Наші рішення-в природі».

   Кругообіг та очистка природних вод, збереження ґрунтів і стабільність клімату, якісні продукти харчування та ліки, сировина для промисловості,  безпечне для життя довкілля – все це є можливим настільки, наскільки збережене на Землі різноманіття видів, екосистем, ландшафтів.

   Активна діяльність людини, на жаль, стає причиною стрімкого зменшення біологічного різноманіття на планеті.

   Серед загроз збереженню видів слід назвати вирубування лісів, загачування русел, розорювання степових та лучних ділянок природної рослинності, неконтрольоване використання добрив та пестицидів, висушування болотних комплексів, нерегульований випас домашніх тварин. Суттєвою загрозою також залишається інвазія – поява чужорідних, агресивних видів з інших екосистем та їх подальше неконтрольоване розмноження.

   Головне завдання Міжнародного дня біологічного різноманіття — звернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори і фауни. Біологічне різноманіття нашої планети продовжує скорочуватися, а екологічна рівновага все ще піддається змінам. Близько 60% екологічної системи деградує або використовується нерозважливо, що веде до втрати біологічного різноманіття і тяжких наслідків, які в найближчі роки можуть погіршитися.

   Гетьманський національний природний парк закликає кожного, хто небайдуже ставиться до майбутнього планети Земля, зробити все, щоб біологічне різноманіття збереглося в його найчисельнішому та природному вигляді якомога довше.