Другий етап відновлення природної популяції стерляді

   Другий етап відновлення природної популяції стерляді 225 тисяч мальків стерляді тепер житимуть у річці Ворскла на території Сумської області в межах Гетьманського НПП.

   Сплило два роки від реалізації першого етапу заходів по відновленню природної популяції стерляді (http://getmanski.info/index.php/ukr/news/238-z-povernennyam-do-vorskli-chechuga). Але, слід зауважити, що 10 тисяч мальків стерляді є недостатніми для створення стійкої життєздатної самовідновної популяції стерляді в р. Ворскла. Простий розрахунок показує, що в середньому на 1 км русла припадає 82 мальки, а з врахуванням певної природної смертності риб – ще менше. Як свідчить практика, межа адаптації молоді стерляді при посадці її у водойми становить 50-60% від початкової їх чисельності. З досвіду реакліматизації стерляді в Україні відомо, що її випуск відбувається більш значними партіями – до 40 тисяч мальків. Тому доведення зарибку р. Ворскла до науково обґрунтованої кількості  було вкрай потрібним. Ми вдячні Сумській обласній державній адміністрації, Сумській обласній раді та  Департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації за втілення цього проекту. Захід було профінансовано за рахунок коштів  з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

   Маленькі стерляді в кількості 25 000 особин були випущені на визначених ділянках р. Ворскла – у Великописарівському, і Охтирському відділеннях Гетьманського НПП.  Заходи проводилися за участі голови Сумської обласної державної адміністрації Миколи Клочко, керівництва Департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації.

Другий етап відновлення природної популяції стерляді 3Другий етап відновлення природної популяції стерляді 4Другий етап відновлення природної популяції стерляді 1